Stig-Helmer och Generation Pep

Stig-Helmer Olsson och Generation Pep vill motivera barn och unga till mer rörelse!

I filmen ”Den ofrivillige motionären” möter vi Stig-Helmer Olsson som tack vare sitt icke-digitala liv snabbt kommer upp i den rekommenderade dagliga mängden motion. Något som få barn idag gör. Stillasittandet hos barn och unga fortsätter öka och det kan få ödesdigra konsekvenser om vi inte börjar agera. Generation Pep vill tillsammans med Lasse Åberg få fler att minska sitt stillasittande – all rörelse räknas!

Idag den 29 oktober infaller internets dag. Internet har inneburit en rad möjligheter för mänskligheten att ta sig framåt, men den ökade digitaliseringen i samhället har också sina baksidor. Den stillasittande skärmtiden breder ut sig hos både vuxna och barn, och ofta innebär det också att vi kanske rör oss mindre. Genom satsningen ”Den ofrivillige motionären” vill Generation Pep uppmana till eftertanke kring hur du spenderar dina timmar under dygnet.

– Skärmtiden i sig är inte boven, utan det är hur barn och unga spenderar sin totala tid under dygnet och vad den tiden läggs på som är det intressanta. Vi har sett att tiden som barn och unga lägger på att vara i rörelse har minskat i flera år, i takt med att den stillasittande skärmtiden ökar. Vi måste börja förstå att när våra barn lägger mer tid på att sitta stilla framför skärmen så kommer det automatiskt bli så att de har mindre tid för att vara fysiskt aktiva – dygnet har ju bara 24 timmar. Vi är inte på något sätt teknikfientliga, vi är själva flitiga skärmanvändare, och det finns många positiva saker där skärmanvändande faktiskt uppmuntrar till rörelse eller frigör tid så att man har tid för aktiviteter. Tyvärr så är det dock så att för många barn och unga ökar just den stillasittande skärmtiden och den utvecklingen vill vi uppmärksamma, säger Carolina Klüft, verksamhetschef på Generation Pep.

En undersökning från Göteborgs Universitet kunde för något år sedan visa att 14-åriga pojkar gick 30 procent färre steg år 2017 jämfört med 14-åringar år 2000. Hos flickorna hade antalet steg minskat med 24 procent. Folkhälsomyndighetens senaste mätning, som publicerades i början av året, visade att bara 14 procent av de svenska skoleleverna dagligen går, cyklar, leker, åker skridskor, spelar fotboll, dansar eller på annat sätt rör på sig så att pulsen går upp.

Det är alltså få barn som kommer upp i den rekommenderade nivån av 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Skärmen är såklart inte alltid en bov, men vi kan inte blunda för att allt fler barn spenderar mer tid stillasittande framför en skärm och att rörelsen och den fysiska aktiviteten då ofta blir lidande. Detta innebär i sin tur stora hälsorisker för våra barn och unga. 

Som vuxna är det nu dags att vi agerar och gör vad vi kan för att få både våra barn och oss själva i rörelse. Vi måste förstå att när våra barn lägger mer tid på att sitta stilla framför skärmen så kommer det automatiskt bli så att de har mindre tid för att vara fysiskt aktiva – dygnet har bara 24 timmar.

Nu ser vi till att minska vår stillasittande skärmtid; dansa till din favoritlåt, gå ut och promenera, kör Pokémon Go eller spela basket på gården. Vad du gör spelar ingen roll, all rörelse räknas!

Filmen släpps den 29 oktober på Generation Peps hemsida och sociala mediekanaler. Filmen är framtagen med stöd av Åbergs Museum. Bakom filmen finns även produktionsbolaget FLX.

Se filmen
https://youtu.be/w780LCzxmYU